Naruči probni sajt Kontakt

Besplatan WordPress sajt – kako napraviti i pokrenuti

Napraviti besplatan WordPress sajt nije komplikovano, ako znaš šta radiš i šta ti je tačno potrebno. Imaš dve opcije na raspolaganju — hostovan WordPress i nehostovan WordPress sajt. Između dve verzije postoji velika razlika.

Hostovan ili nehostovan besplatan WordPress sajt?

WordPress je u potpunosti besplatna platforma za pravljenje i održavanje sajtova. Sa WordPressom možeš praviti različite vrste sajtova — poslovne sajtove, online prodavnice, blogove, forume… Šta god ti je potrebno, WordPress može da zadovolji tvoje potrebe.

Zato je važno prvo da znaš za šta ti je tačno potreban besplatan WordPress sajt.

Takođe, moraš znati da postoje dve verzije WordPressa — WordPress.com i WordPress.org. Između dve verzije postoji jedna velika razlika — hosting.

WordPress.com – hostovana verzija

Besplatan WordPress sajt - kako napraviti i pokrenuti

Hostovana verzija WordPressa je apsolutno besplatna, ali je značajno ograničena. Namenjena je isključivo blogerima. Da bi imao besplatan WordPress sajt, jednostavno posetiš wordpress.com i napraviš nalog. Nakon toga, dobićeš besplatan WordPress sajt gde ćeš slobodno moći da objavljuješ tekstove.

Međutim, primetićeš da nemaš naročito mnogo opcija na raspolaganju. Moći ćeš bukvalno samo da objavljuješ tekstove, a o samom dizajnu sajta da ni ne pričano. Nećeš imati naročito mnogo izbora oko odabira tema ili dodavanja funkcionalnosti.

Pored toga, dobiće privremeni domen u formi: tvojdomen.wordpress.com. Ako budeš želeo da dodaš svoj domen, tu opciju ćeš morati dodatno da platiš.

Dakle, ova verzija WordPressa je idealna za one ljude koji želi da imaju besplatan sajt za blogovanje. Takođe, poslužiće i ljudima koji nemaju nikakvo tehničko znanje ili ne žele da se bave tehnikalijama oko sajtova.

WordPress.org – nehostovana verzija

Besplatan WordPress sajt - kako napraviti i pokrenuti

Kada čuješ nekoga da hvali WordPress, ovo je verzija o kojoj pričaju. Reč je o WordPress verziji koja je isto besplatna, ali koja ne uključuje hosting. Dakle, moraćeš sam da nađeš hosting i da instaliraš WordPress lično.

Nehostovana verzija WordPressa je najpopularnija platforma za pravljenje sajtova na svetu. Oko 30% sajtova na internetu koristi WordPress. Bukvalno, od WordPressa možeš da napaviš bilo kakav sajt.

Međutim, da bi imao sajt na ovoj verziji WordPressa, potrebno ti je tehničko znanje. Moraš se makar malo razumeti u programiranje, bezbednost i internet tehnologije. Takođe, potreban ti je i hosting, da znaš kako se upravlja bazama podataka i domenima.

Pored toga, ova verzija WordPressa je podložna hakerskim napadima i obaranjima. Tako da, ako se ne razumeš u bezbednost na internetu, ova verzija WordPressa možda nije za tebe. Koja je poenta imati WordPress sajt nekoliko meseci da bi ti ga ubrzo neko hakovao i u potpunosti uništio?

Iako je WordPress besplatan, hosting se gotovo uvek plaća. Dakle, ne postoji u potpunosti besplatan WordPress sajt.

Zašto ne bismo sarađivali?

Ukoliko ti je potreban WordPress sajt, internet prodavnica ili običan postovni sajt — mi ti možemo pomoći. Od nas dobijaš kompletnu uslugu — izradu sajta, hosting i održavanje. Nije ti potrebno nikakvo tehničko znanje zato što ćemo se mi brinuti o svemu umesto tebe. Možeš na kontaktirati u bilo koje vreme, pa da popričamo o svim mogućnostima.

Takođe, od nas prvo dobijaš potpuno besplatan probni sajt. Tek kad ti se dopadne probni sajt, nastavićemo dalje zajedno da ga razrađujemo — bez ikakvih obaveza.

Pored svega toga, imamo izuzetno povoljne cene. Naš cenovnik je koncipiran tako što se obavezujemo da ćemo svaki sajt održavati najmanje godinu dana. Dakle, mi ti napravimo sajt, postavimo ga na internet i miran si godinu dana. Samo nam javljaš kad želiš nešto da dodamo.

Plus, najpovoljni smo od ostalih. Dobijaš maksimalni kvalitet i kompletnu uslugu po najpovoljnijim cenama. Slobodno se raspitaj pa nam se javi.

Mi brinemo o svim tehničkim stvarima umesto vas!

Extrasajt se razlikuje od drugih jer od nas dobijate i hosting za vaš sajt - automatski. Sa nama je proces izrade sajtova najjednostavniji. Nije vam potrebno tehničko znanje jer se mi brinemo o svemu da biste vi mogli da se posvetite vašem poslu.