Extrasajt Web Dizajn - Izrada sajtova, hosting i održavanje

Registracija domena – Kako registrovati domen?

Zanima Vas registracija domena i kako registrovati domen?

Bez obzira na to da li već imate napravljen sajt ili planirate da ga napravite, registraciju domena možete izvršiti u bilo kom trenutku. Registracija domena – vodite računa o nekoliko ključnih stvari ukoliko želite da postignete maksimalne rezultate.

U ovom tekstu objasnićemo Vam šta je sve potrebno i na šta morate da obratite pažnju.

registracija domena kako registrovati domenŠta je domen?

Prosto rečeno, domen je naziv Vaše firme, sajta ili bloga na internetu. Kao kada registrujete firmu u Agenciji za privredne registre, morate da registrujete naziv firme, tako morate da registrujete domen, odnosno naziv Vašeg sajta.

Dakle, domen = naziv sajta.

Ukoliko se, na pravim, Vaša firme zove „Mora Firma doo“, Vaše domen bi trebalo da bude „mojafirma.com“ ili „mojafirma.rs“. Sada se verovatno pitate koja je razlika između „.com“ i „.net“.

Registracija .rs i .co.rs domena

Međunarodni domeni su, na primer, .com, .net, .org, .int... Ima ih dosta. Navedene domene može da registruje svako u svetu kod bilo koje agencije za registraciju domena.

Međutim, registracija .rs domena je ograničena na Srbiju. To su domeni koji su lokalizovani, odnosno, fokusirani su na Srbiju.

Za sajtove kojima je ciljna grupa publika u Srbiji ili firme koje su registrovane u Srbiji, preporučuje se da registruju .rs domen.

Domeni .com i .rs se uopšte ne razlikuju po funkcionalnosti i ukoliko ste već registrovali .com domen, ne morate da se brinete. Stvar je samo ukusa. Međutim, određeni pretraživači kao što su Google delimično preferiraju da imati .rs domen ukoliko je Vaš sajt fokusiran na Srbiju zato što je lokalizovan, ali .com ili .net domen će imati isti značaj kao i .rs.

Naša je preporuka da u Srbiji uvek registrujete .rs ili .co.rs domen, ali naravno ne morate. Opet, stvar je samo ukusa.

Registrcija domena .rs i .co.rs

Kakva je razlika između .rs i .co.rs domena? Jedina razlika je u tome što .rs domen može da registruje svako, dok domen .co.rs može da registruje samo pravno lice. Prilikom registracija .co.rs domena moraćete da dostavite PIB i matični broj firme, kao i poslovnu adresu.

Takođe, razlika je i u ceni. Domeni .rs su skoro duplo skuplji od .co.rs domena.

U proseku, .rs domen će Vas koštati oko 1.900 i 2.000 dinara, dok ćete .co.rs domen platiti oko 800 ili 1.000 dinara, ali samo pravna lica.

Domeni .com može da Vas košta od 1.000 do 1.500 dinara u zavisnosti od toga kod koga registrujete domen.

Kako registrovati domen?

Pretpostavljamo da ste već odlučili koji je naziv Vašeg domena i da li želite .rs ili .com domen. Na primer, „mojsajt.com“ ili „mojsajt.rs“ ili „mojafirma.co.rs“.

Sada je potrebno da pronađete odgovarajućeg registra domena.

Registar domena je ovlašćena agencija, prosto rečeno, preko koje možete da registrujete domen.

Ukoliko Vam je potrebna bilo kakva pomoć oko registracije domena, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo Vam pomoći da registrujete domen. Naša pomoć je besplatna!

Bilo koji domen možete registrovati kod registra iz Srbiji ili u inostranstvu. Najveći i najpoznatiji inostrani registri domena su, između ostalih, GoDaddy ili NameCheap.

Št se tiče domaćih registara, na raspolaganju imate više opcija. Na primer, AdriaHost ili EUnetHosting ili Plus Hosting.

Naravno, postoji više registara domena. Kompletan spisak ovlašćenih registara domena u Srbiji pogledajte OVDE.

Preporučujemo Vam da registrujete domen kod ovlašćenog registra u Srbiji zato što će Vam biti lakše za ubuduće. Možete registrovati domen i kod registra u inostranstvu, ali ćete kompletan proces registracije morati da izvedete na engleskom.

Kada odaberete registra, potrebno je da posetite njihov sajt i biće Vam vrlo lako i prosto objašnjeno kako da registrujete domen.

Da biste dobili domen, registracija domena će Vas koštati na godišnjem nivou. Dakle, kada kupite domen, svake godine ćete morati da ga obnavljate, odnosno, plaćate. Cene domena se ne menjaju. Ako jednom platite, na primer, 1.500 dinara za domen, svake godine ćete plaćati isto toliko.

AdriaHost je u ovom snimku lepo objasnio kako kod njih možete lako i prosto registrovati domen.

Registracija domena izvršena – Šta posle?

Nakon što ste registrovali domen, potreban Vam je sajt koji će ljudi moći da vide kada ukucaju Vaš domen.

Da biste imali sajt, potrebno je da Vam neko napravi sajt i postavi ga na servere.

Extrasajt.com Vam nudi kompletnu uslugu pravljenja i postavljanja sajta na servere. Od nas ćete dobiti moderan sajt koji će zadovoljiti sve Vaše potrebe. Ono što je najbolje, Vama ne treba nikakvo tehničko znanje! Sve ćemo mi uraditi umesto Vas.

Pored sajta, od nas ćete dobiti i besplatan hosting, odnosno, Vaš sajt će se nalaziti na našim brzim i kvalitetnim serverima u Amsterdamu.

Mi pružamo kompletnu uslugu izrade i hostovanja Vašeg sajta. Kada od nas naručiti sajt, dobićete sajt i odmah će biti postavljen na servere, što znači da Vi ne morate da se mučite oko hostinga ili održavanja sajta.

Pored svega toga, od nas još dobijate besplatan probni sajt. Prvo ćem za Vas napraviti probnu verziju sajta i tek kada Vam se probna verzija sajta 100% dopadne, nastavićemo zajedno da razvijamo sajt.

Kontaktirajte nas danas u uverite se u naš profesionalizam i kvalitet.

Osvojite internet sa Extrasajtom

Započnimo dugotrajnu saradnju i otkrijte koliko su naše internet strategije efikasne u privlačenju novih posetilaca i kupaca.

Kreni

Zadovoljni klijenti

Pogledajte samo jedan deo sajtova koje smo napravili za naše klijente. Pridružite nam se i Vi!

Portfolio
Meeting with client

Zakažimo razgovor

Pozovite nas ili ćemo Vas mi pozvati kako bismo Vam u rekordnom roku napravili sajt kakav zaslužujete. Pozovite nas na 062/255-296 ili zakažite razgovor preko kontakt forme i pozvaćemo Vas prvom prilikom.

Kontakt

Započnimo saradnju danas i uverite se u naš kvalitet!

Kontaktirajte nas